Kafa Kaşıntısı

Günümüzde insanın evrimleşmesi ile giderek daha çok bir kozmetik organ haline dönüşmüş olsa da saç deriyi güneş ışığından ve dış etkenlerden koruyucu bir işlev görmektedir. Toplum olarak sağlık sorunlarını pek ciddiye almayız. Bu nedenle sorunlar büyür geri dönüşsüz, tedavi edilemez hale gelir. Saçlı derideki kaşıntılar basit gibi görünebilir ama bazen kalıcı saç dökülmelerine kadar giden sorunlara neden olabilir.Bu yüzden saçlı deride kaşıntıya neden olan faktörler araştırılmalı kalıcı sorunlara neden olmadan gerekli önlemler alınmalıdır.

Kafada Kaşınma

Kafa Kaşıntısı Neden Olur?
Kafa derisindeki kaşıntılar kullandığımız şampuan yada sabundan tutunda seboreik dermatit,egzama gibi nedenlerle olabilir.Eğer saçlı deride kaşıntı probleminiz varsa nedenleri aşağıda sıralayacağım.Siz kendinizdeki nedeni tespit etmeye çalışabilirsiniz.

  • Kafa derisinde hijyene özen gösterilmemesi,uygun sıklıkta yıkanmaması,saçlı derinin kirli kalması ve kullanılan şampuan yada sabunun iyice durulanıp ciltten uzaklaştırılmaması nedeniyle de kaşıntı görülebilir.
  • Şaçınızı yıkamada kullandığınız şampuan ve bakım kremlerine karşı allerjik reaksiyondan kaynaklanabilir.
  • Doğal olduğunu düşündüğümüz bu nedenle saç yıkamada kullandığımız sabunlar saçlı deride kuruluk yapabilir buda kaşıntıya neden olur.
  • Kafa ve saçlı deride yaz aylarında,sıcak ve nemli havalarda kaşıntı görülebilir.Bu havalarda terden dolayı nemli kalan vücut kaşınmaya eğilimlidir.Nem kaşıntının oluşmasında çok etkilidir.
  • Sıkıntı,üzüntü,ruhsal problemler ve iş stresi gibi durumlarda da saçlı deride kaşıntıya neden olabilmektedir.
  • Yine kullandığımız ilaçlara bağlı olarak kafada kaşıntı oluşabilir.Bu nedenle kullandığımız ilaçların saçlı deride kaşıntıya neden olup olmadığını araştırmamız gerekir.
  • Beslenme ve gıda allerjileri nedeniyle kaşıntılara rastlanabilir.
  • Saçlı derideki kaşıntının nedeni herhangi bir deri yada deriyi etkileyen enfeksiyon hastalığı kızamık,kızıl,suçiçeği gibi hastalıklarda görülen lezyonlarda kaşıntılara neden olabilir.
  • Yine özellikle saçlı deride oluşan kepek kaşıntıya neden olabilir.
  • Saç dökülmesi,saçın beyazlaması,saç boyasının zamanının gelmesi de kafada kaşıntıya neden olabilir.
  • Aşırı yağlanma sebore de kaşıntıya neden olabilir.
  • Saç diplerinde iltihaba neden olan seboreik dermatit de kaşıntıya neden olabilir.
  • Saçlı deride oluşan sivilcelerde kaşıntıya neden olur.
  • Saçların çok sık yıkanması da kaşıntıya neden olabilir.
  • Halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen psöriazis de kaşıntıya neden olabilir.
  • Gelelim mantar enfeksiyonlarına ,vücudun hangi bölgesinde olursa olsun kaşıntıya neden olurlar.Malessezia furfur denilen cilt mantarı saçlı deride görülen kaşıntının en önemli nedenidir.
  • Çıbanlar,saç diplerinde stafilokok adını verdiğimiz bakterinin neden olduğu iltihaplı noktalardır.Çıban geliştikçe ağrılı bir şişlik ortaya çıkar ve kaşıntıya neden olur.
  • Saçlı deride ekzema,şeker hastalığı,sedef hastalığı da kaşıntıya neden olur.
  • Pediculozis kapitis (baş biti )Aşırı kaşıntıya neden olur.Kaşıntı sonucu sıyrıklar oluşabilir.Bu sıyrıklarda kabuklanma ve enfeksiyon gelişebilir.Enfeksiyon oluşmazsa saçlı deride kaşıntı izleri ve papüller görülebilir.Saç tellerine yapışık sirke dediğimiz bit yumurtaları görülebilir.Dikkatli bir şekilde bakıldığında 1 mm den küçük,gri renkli veya beslenmişse kırmızı renkte erişkin bitlerde görülebilir.Hareket etmesi halinde mobil kepek görüntüsü verir.
  • Kullanılan ilaçlarda,içerdiği etkin maddenin saç diplerinde birikmesiyle, kafada kaşıntıya neden olabilir.
  • Saçlı deride kaşıntı pek çok hastalığın habercisi olabilir.Yukarda saydığım nedenler dışında birçok hastalık kafa kaşıntısı ile belirti verebilir.Bu yüzden uzun süren inatçı kafa kaşıntılarında dikkat edilmeli.

Kafada Kaşıntı Nasıl Geçer

Öncelikle saçlı derinin hijyenine dikkat etmeliyiz.

Saçımızın özelliklerine göre uygun sıklıkta yıkamalıyız.

Saçımıza uygun kaliteli şampuanlar kullanmalıyız.

Saçımızı yıkadıktan sonra saçlı deride sabun ve şampuan kalıntılarını uzaklaştırmak için iyice duruladığımızdan emin olmalıyız.

Fazla sıcak ve soğuk su kullanmalıyız.Fazla sıcak su saçlı deriyi kurutur,saçı yıpratır.Soğuk suda saçın yeterince temizlenmesini sağlayamaz.Bu yüzden ılık suyla yıkamalıyız.

Kullandığımız sabun eğer kaşıntıya neden oluyorsa sabun kullanmayı bırakmalıyız.Ayrıca sabunu saçlı deriden temizlemek daha zordur.

Kullandığımız şampuanın SLS ,boya,parfüm ve paraben gibi kimyasallar içermemesine dikkat etmeliyiz.

Saçlı deride mantara bağlı ise kaşınma mutlaka doktora gitmeliyiz.Mantar saçlı deride kaşıntının en sık nedenlerinden birisidir.

Saç bitine bağlı kaşıntı daha çok çocuklarda görülür.Tabii ki çocuğumuzdan bize de kolaylıkla bulaşabilir.Çocuğumuzun sık sık başını kontrol etmeliyiz.Eğer bit veya sirke tespit edersek bit losyonları ve şampuanı kullanmalıyız.

Kafa derisinde kepeğe bağlı kaşıntı oluyorsa,kepeğin nedenini tespit edip ona göre önlem almalıyız.Saçımızı yıkadığımız suyun sıcaklığına ,kullandığımız şampuana,saçımızı iyi durulamaya özen göstermeliyiz.

Özellikle yaz aylarında aşırı terlemeye bağlı saçlı deride kaşınma olabilir bu yüzden daha sık duş alınmalı ve saç diplerinin kuru olmasına özen gösterilmeli.

Meyan Kökü ve TTO Kullanımı

Saçlı deri kaşıntısı sorununuz varsa, yukardaki nedenlere benzerlik göstermiyorsa , mantar, sebore, seboreik dermatit ve sedef nedeniyle ise TTO ve meyan kökü özütü ve içeren solusyonlar kullanılır. Lütfen kafa kaşıntısını basite almayın saçlarınız dökülme problemine gidebilir.

Kafa Kaşıntısı Nasıl Geçer? için 51 yorum yapılmış


Belinay

Hocam benim saçın tam 2 aydır kaşınıyor.
Ama hiç saçım dökülmüyor..
Ne yapmalıyım hocam?
Dr.Atilla Kaya
dermatologa görünmelisin

Buse

hocam kafamda kepek yok ama kafamın alt ense bölgesi ile üstü kaşınıyor şişkinlik yok hiç birşey yok ve bit sirke de yok adananın sıcağından yerden kaşınıyor diyo ailem vr öylemidir?öyleyse ne yapmalıyım lütfen?
Dr.Atilla Kaya
terlemeye bağlı tuz birikerek kaşıntıyı arttırabilir.sık sık yıkamalısın

omer akyuz

hocam benım sacımda banyo yaptıktan sonra gunese cıkınca sacım kasınıyor ama normal gunes olmayan yerde durdugumda kasınmıyor kasıdıkca tırnagımın arası beyaz oluyor konazol sampuan kullandım yıne fayda etmedı bıse kullanmasam zaman gectıkce gecermı
Dr.Atilla Kaya
öncelikle konazola direnç gelişmiş olabilir.climbazol içeren şampuan kullanmanızı öneririm.bunun yanısıra dermatologa görünün ek sorun olabilir.böylece erken önlem almış olursunuz

Fatma

Hocam iyi gunler 4 aydir kafamda sackiran oldu 3 ayri bolgede herseyi fenedim en son igne yaptirdim gecen ay yavas yavas geliyo ama ben kasintidan duramiyorum lutfen bana yardim edin ve saclarim cok dokuluyo
Dr.Atilla Kaya
saçkıran olan bölgede sadbe forte kullanın.saç sağlığınızı desteklemek ,dökülmeyi önlemek için de xpecia tablet başlayın

Eren

Hocam sacimda aşırı derecede kepek var çok kaşınıyor banyo yapıyorum 1 gün sonra hemen kaşınma ya başlıyor kasiyinca tırnağımin arasına beyaz beyaz şeyler oluyor ne yapmalıyım sizce ?
Dr.Atilla Kaya
şikayetiniz seboreik dermatite benziyor.climbazol içeren seboderm şampuan kullanın 15 gün.cevap alamazsanız dermatologa görünün

Volkan emre demir

Sacim cok yağlı hergün yıkıyorum yıkamassam kaşınıyor ve sacım dökülüyor
Dr.Atilla Kaya
yağlanma için seboderm şampuan kullanabilirsiniz

Hakan asla

Hocam sacim kaşınıyo böyle durmadan kasiyasim geliyo ve kasiyinca derim dokuluyo kepek olusuyo kasidigim yerl3rde ufak kirmiziliklar cikti sizce sorunum ne
Dr.Atilla Kaya
kaşıntı ve kepek için climbazol içeren seboderm şampuan kullanabilirsiniz.kırmızılık kaşımaya bağlı olan travma nedeniyle olabilir

Metin

Hocam sacim asiri derecede kasiniyor ve hergun yikamak zorundayim yaglanmadan dolayi sivilce basi gibi sari seyler cikiyor ama sivilce kesinlikle degil elim surekli kafamda asiri sac dokulmesi var komple sacim seyreldi dokulen sacin diplerinde kalinti var seboderm climbazol sampuan kullandim loprox sampuan kullandim hicbir etki etmedi yardimci olursaniz sevinirim
Dr.Atilla Kaya
dermatologa görünmelisinz

Muhammet

Saçımın tepesi dökülmeye başladı dökülen yer çok kaşınıyor sebebi nedir sizce?
Dr.Atilla Kaya
tepe bölgesi sıklıkla genetik dökülme nedeni ile dökülür,ama mantar vb bir durumda olabilir,dermatologa görünün

berfin

hocam yasim daha 23 8 ay dir saçimda asiri beyzlama ve kaşinti var ne yapabilirim
Dr.Atilla Kaya
dermatologa görünmelisin.beyazlama için biotin kullanabilirsin

Zeliha

Benim saçımda 4 yıldır kaşıntı kızlarınki sivilce oluşumu var doktora gittim aknegen diye bir ilaç kullandım.sivilceler hafifledi ama kaşıntı ve sivilceler bir süre sonra tekrarladı.konazol şampuanlar seborit dermotit şampuanlarda kullandım.bunlard daha fazlalastirdi.yuzumun bir bölümünde sivilceler çıktı.dun akşam artık bu kaşıntılara biriyim için yüzüme travozolkrem surdum sivilceli bölgeye sabah kalktığımda sivilceler hafiflemişti şimdide sac diplerindeki kaşıntıya sürsem sivilcelere sürsem travozulu bir zarar olurmu.cunku yapacak birseyim kalmadı.4 yıldır bu rahatsızlığı çekiyorum.sekerim düşünde daha çok kaşıntıyı.sanki sac diplerinde deri altında bir şeyler yürür gibi oluyo. Ama kesinlikle bit sirke kepek yok sadece kaşıntı kabarık şekilde acı veren sivilceler olusuyo bikmis durumdayim. Ne onerirsiniz.
.Dr.Atilla Kaya
dermotto losyon ve seboderm şampuanı deneyin.

Saçkıran Bilgileri